литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  
Евок Севок — главен редактор
Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 8 / 2005 г.
Три нежни мутри


В цяла България мутрите са мъже — само в нашия блок са жени? Преди няколко дни един юнак дойде чак от Габрово да ги види. “Да, бе — каза, — истина било, женски са.” Сега остава нашите мутри да се превърнат в атракция и от цяла България да заприиждат любители на екзотиката, да ги видят... От друга страна, думата “мутра” е от женски род и е съвсем естествено тя да се употребява за същество от женски пол. Да, но по някаква ирония на съдбата точно яките, дебеловрати, и тъпи, разбира се, мъжаги бяха наречени мутри и сега е неестествено да наречеш някоя жена мутра. Може би затова всички се кефят, като разберат, че в нашия блок мутрите са жени. Три нежни мутри! — колко забавно, а? На нас обаче не ни е никак забавно, защото сме в постоянен контакт с тях, а това носи много рискове. Вече писах за необикновената способност на Мис Горгон–Силикон да вкаменява публиката (именно тя е главната мутра в блока). Всеки, който се загледа в нея, рискува да се превърне в надгробен паметник на самия себе си. Какво ще кажете за това? Коя мутра, пък и най-мъжествената, може да прати някого да краси гробищата с един поглед? Никоя! А Мис Горгон–Силикон може! Следователно, когато я срещнете, трябва да сведете поглед в знак на най-изразително покорство — иначе лошо ви се пише. Мутрите не обичат да ги безпокоят с поглед, а Мис Горгон–Силикон още по-малко. Плахо трябва да минавате край нея, чупливо, незабележимо...

Втората нежна мутра в блока е госпожа Пандора — тя вече не е в първа младост, но смее ли някой да й го каже — веднага ще му окастри родословното дърво. За госпожа Пандора трябва да се говори като за току-що разлистена фиданка. Иначе жална ви майка дъбова! Тя всеки миг може да бръкне в кутията с нещастията и да извади нещо за вас. Като Дядо Коледа от подземния свят е — раздава нещастия наляво и надясно. Докато се усетиш, и сто беди се стоварват на главата ти. Пигмалион, който имаше навика да се обръща към нея с “как е наборе” (едно безобидно обръщение, ако не се смята това, че Пигмалион е на 50 години), веднъж реши да си купи на лизинг от магазина й хладилник. После се оказа, че трябва да плати освен хладилника и телевизор, печка, прахосмукачка, парна ютия, универсално ренде, миксер, че и комплект чаршафи с пижама на цветчета. Не може и не може да докаже човекът, че е получил само хладилник. Госпожа Пандора му натресе и останалите неща и ги оформи документално. Всичко е като истинско — отдолу на листа стои неговия подпис и документът вече издържа на две дела. Да й се неначудиш на способностите на госпожа Пандора. Пигмалион я заплаши със саморазправа, но на помощ веднага й се притече Мис Горгон–Силикон и го вкамени. Сега го карат с камион до съдебната зала, където се гледа делото. Бедният Пигмалион — измамен, опозорен и вкаменен. Той — ваятелят на нежни форми — вкаменен. Каква ирония!

Третата нежна мутра се казва Цирцея и е известна като мутрата-магьосница. Това наркотици, фалшиви пари, проститутки... тя ги прекарва през границата с чиста магия. Като в играта: тука — има, тука — нема. Преди границата — има, на границата — нема, след границата пак има. Удивително! През какви пролуки в пространството минава контрабандата, не може да се разбере. Правени са най-сериозни проверки — до голо, дето се вика, и пак нищо. Магия, голяма магия и телепортация.

Ето, това са нашите три мутри. Всяка една от тях е в състояние да погази така закона, че по него повече да не могат да никнат параграфи, а след като трите се съюзиха, вече не е ясно дали изобщо ще могат да никнат и закони.
Първи национален конкурс “Супер Мутра”


Когато се разчу, че мутрите в нашия блок са жени, веднага се намери един пич, който обяви, че ще организира конкурс “Супер мутра”. В първия момент това прозвуча като подигравка и ние си казахме: тоя скоро ще пътува към гробищата. Но не излязохме прави — на нашите нежни мутри им хареса идеята и дори се появи конкуренция между тях. Тогава си казахме: ей сега се изпотрепаха — браво на пича, успя да дръпне най-чувствителните струни (и спусъци) у тях. Но пак не излязохме прави — нашите мутри успяха да загладят естетическите противоречия помежду си и решиха да дадат възможност на подбрана публика да определи коя е супер мутрата в България. За целта беше избрано елитно заведение в центъра на София, където мутрите се чувстват като у дома си, пространството около заведението беше разчистено от коли, дървета и постройки, на освободеното място израстна могъща естрада, цялата улица се запълни с маси и надвечер заприиждаха подбраните зрители. Женските мутри, които се намножиха преди конкурса, насядаха около масите, а мъжките екземпляри изпълзяха от мрака на заведението и започнаха да дефилират по подиума на естрадата и да демонстрират красиви дупета. От време на време някоя женска мутра шляпваше по дупето любимата си мъжка мутра и му придаваше (на дупето) елегантно въртеливо движение, с което мъжката мутра печелеше овациите на публиката. Конкурсът беше в разгара си, когато една силно възбудена мутра си свали дантелените гащички и показа огромния си член пред смаяната публика. Чуха се писъци, някои дами залегнаха под масите, но провинилата се мутра бързо беше обуздана и свалена от подиума. Голяма простотия, но какво да се прави — и най-изисканият конкурс не е защитен от неприлични сцени. Този конфуз беше загладен от няколко мъжки мутри, които представиха митологичната сценка “Дружелюбен секс с Минотавъра в стая №865 на лабиринта” по най-благопристоен начин.

Накрая журито удостои с приза “Супер Мутра” нашата Мис Горгон–Силикон, която изобщо не се беше качвала на сцената. Всички бяха убедени, че това е много справедливо решение и похвалиха победителката за нейната съобразителност, защото ако се беше появила на подиума, имаше опасност всички зрители, заедно с журито, да се вкаменят и конкурсът да се провали.
Мутрите в романите на Христо Калчев
Съчинение на Янчо Цирцеев — в VІІ клас


“Христо Калчев е писател-фантаст. В романите си той си служи измислици, за да плаши възрастните. Неговите мутри са яки, силни, жестоки мъже, които се убиват по списък. Този списък е с продължение — началото му е заложено в първия роман, а продълженията — в следващите. Тъй като попълването на списъка е главният предмет на творческите търсения на писателя, ние можем да определим формата на неговите романи като списъчна. Възрастните много им се коркат на тези романи и ги четат със затаен дъх, но ние децата не им се връзваме. Ние знаем, че мутрите са жени — моята майка, например, е мутра и се казва Цирцея. Е, и какво? Да не би да ми се е случило нещо. Според това, което се говори за мутрите, тя трябваше отдавна да ме е изяла. Е да, ама не е! Аз съм си жив и здрав и мога да кажа, че имам най-добрата майка на света. Останалите мутри в блока също са жени: Мис Горгон–Силикон и госпожа Пандора. Те също са много точни и щедри. Госпожа Пандора ми подари компютър за рождения ден, а Мис Горгон–Силикон — статуя. Имам цяла колекция от статуи. Това е истината за мутрите, а другото е фантастика. Но работата на писателите е да фантазират, да създават нови светове и творчески територии. В това отношение Христо Калчев е ненадминат писател.”
Вицове за нежни мутри


Две български мутри се оженили в Холандия, където браковете между нежни мутри са разрешени. В края на медения месец едната мутра успяла да сготви толкова вкусно ястие, че другата се възхитила:
   — Искам да ми готвиш това всяка седмица!
   — Но, скъпа, такива гъби се ядат веднъж в живота — казала първата мутра.


---

Две нежни мутри се срещнали с BMW-тата си. Едната погледнала през прозореца и видяла, че другата е обула презервативи на краката си.
   — Що си с презервативи, сладка?
   — Четох във вестниците, че от педали се лови СПИН...


---

Една загоряла за секс нежна мутра влиза в заведение. На бара забелязва двама пича. Чудила се мутрата как да ги заговори. След не много мислене се доближава до тях, вади пистолета си и гръмва единия. Докато той се свлича на пода, мутрата се обръща към другия:
   — Нещо самотен ми се струвате тази вечер...


---

Две нежни мутри отишли на балет. Едната заспала, а другата почнала да я ръчка:
   — Събуди се, муци! Заради теб тия на сцената ходят на пръсти!


---

Седи си една мутра и скучае. Към нея се приближава друга мутра.
   — Пикло, как е баща ти?
   — Добре е, как да е?
   — А майка ти?
   — И тя е добре...
   — А дядо ти?
   — Добре е, ма... Ти какво искаш?
   — Трябват ми 500 долара назаем.
   — Ела ме целуни по врата!
   — Що пък по врата?
   — Ми щото и ти така, отдалече почна...

Речник на идиотските лафове

А
амазонки — мутрите на древността

В
вземаш на лизинг — живееш в кризинг

Е
естественият подбор при мутрите (нова тенденция в теорията на Дарвин за еволюцията)

Ж
женствена мутра провежда курс по брахма-путра

К
какъв е СПИН-кодът на мобилния ти атрибут

Н
не фиксирай с поглед мутрата, за да не те фиксира с юмрук

О
общото между маймуните и мутрите е, че когато не са на свобода, и двата вида са в клетки

П
пансион за нежни мутри (така ще се нарича вече Софийският градски затвор)

Ч
човек за човека е мутра (актуализирана мъдрост)


Речникът е в процес на освежаване
  
Накратко
Издава безмозъчният тръст в бл.999, ж.к. “Сердика”, гр. София

В броя
Три нежни мутри
Първи национален конкурс “Супер Мутра”
Вицове за нежни мутри
Речник на идиотските лафове

Още сведения

публикувано на събота, септември 24 @ 04:45:13 EEST изпратено от sevok

Подведено под:
Няма такава рубрика | * | пародии |

3726 прочита

Още в тази връзка
· Евок Севок — главен редактор


Най-четеното в блок Няма такава рубрика:
Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 6 / 2005 г.


Рейтинг
Средна оценка: 5
Гласа: 6


Възможни оценки

Слаб
Среден
Добър
Много добър
Отличен
Инструменти

Версия за печат  Версия за печат

Препраща на друг  Препраща на друг

"Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 8 / 2005 г." | | 2 коментара

Re: Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 8 / 2005 г. (Оценка: 1)
от vionbg на четвъртък, септември 29 @ 07:05:55 EEST
(Сведения за читател )
"— Четох във вестниците, че от педали се лови СПИН..."
Не съм сигурен, въпреки вцепеняващата яснота на това прозрение, дали това е единственият начин да уловиш спин, но съм силно убеден, че от ЧАЛГА се затъпява.
Поздрави.

литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.09 Секунди