литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  
Едвин Сугарев
Функции на литературния интернет
Страница: 1/2
Много трудно е да се определи какво е литературата в интернет – не по-малко трудно от това да се определи какво изобщо е литературата; още повече – литературата днес. Някои казват, че умирала, макар че гъстотата на литературните текстове именно в интернет опровергава това. Някои казват също, че се била маргинализирала, което пък ни заставя да помислим дали интернет пък не е една от нейните маргинални територии. Лично аз – като проживял по-голямата част от живота си през миналия век, не приемам особено драматично шизофренното разделяне на днешния свят на виртуален и реален. Поради което и не смятам, че основният въпрос на една такава дискусия би трябвало да се свежда само до това, имат ли електронните литературни текстове и общуването с тях някакво по-особено качество, което родово ги отделя от техните стареещи и остойностяващи се чрез натрупаното минало събратя, положени върху белия лист. Както и вероятно важният за всички вас въпрос дали става дума за литература, привнесена в електронния свят, или за качествено ново, чисто виртуално явление със съвсем различна парадигма. По-скоро основният въпрос, който вълнува всички тук, е как се съотнася литературният интернет към по-общото и обговаряно от традицията понятие за литература, кое в кое се вмества, или – иначе казано, кой кого в крайна сметка ще изяде. Така че ще се опитам да дам една работна дефиниция, съзнавайки доколко тя е спорна и ограничаваща: литературата в интернет е голямата електронна сянка на малката, действително маргинализирана, лишена от точни граници и сигурни йерархии българска литература. И тъй като културата в момента наистина клони към заник, то естествено тази сянка ще става по-дълга, по обемна, по-плътна и по-дълбока.

Няколко уговорки: няма и не може да има функционална разлика между двете. Виртуалната литература черпи от книжната и обратно. В основните литературни сайтове – като Литернет, Литературен клуб, Словото, Литература плюс култура, е налице очевидната воля да бъдат натрупвани текстове в електронен вариант. Тези сайтове са в някакъв смисъл на думата библиотеки и подозирам, че духовният баща на техните създатели е Борхес – с неговата безкрайна библиотека или огледалната му безкрайна книга. В същото време виртуалната литература е нещо като чистилище пред портите на книгата: много текстове обитават това пространство с години, преди да се появят на хартия. Разликата е по-скоро във възприемането, в различния код, с който четем един книжен и един електронен текст. В самото им оформяне и в статуса, който придобиват в общественото съзнание, обаче, също има разлика. Това налага друга една дефиниция: литературният интернет е днешният самиздат. В книжната литература днес има своеобразен имуществен ценз: писател е този, който има пари да издава книгите си. За сметка на това не струва кой знае какви усилия да хвърлиш някакви свои текстове на някакъв сайт. Благодарение на което общият компендиум на литературния интернет е неописуемо еклектичен, лишен от йерархии и има структурата на лабиринт. Той не може да бъде обходен с внимателно четене, а само със сърфиране, с миг неволно хвърляне на поглед върху различните сайтове, докато се открие нещо, което си струва да се прочете. Поради което и самата ориентация е нещо, което стои като проблем пред всички нас. Множествеността и разклонеността завладяват, карат те да се чувстваш като конквистадор в непознати територии, който търси своето Елдорадо. Но също и уморяват, привикват бродещите към мимолетното четене, което поради своя калейдоскопичен характер просто не оставя следи.Напред (2/2) Напред  
Накратко
Изложението, с което Едвин Сугарев представи сайтове за литература на 10. 12. 2003.

Още сведения

публикувано на събота, декември 13 @ 18:55:36 EET изпратено от grosnipe

Подведено под:
Мастило в мрежата | * | обзори |

9277 прочита

Още в тази връзка
· Едвин Сугарев


Най-четеното в блок Мастило в мрежата:
В browse-ване на литературната институция


Рейтинг
Средна оценка: 3.5
Гласа: 10


Възможни оценки

Слаб
Среден
Добър
Много добър
Отличен
Инструменти

Версия за печат  Версия за печат

Препраща на друг  Препраща на друг

"Функции на литературния интернет" | | 24 коментара

Re: Функции на литературния интернет (Оценка: 0)
от Един читател на неделя, декември 14 @ 10:47:42 EET
Очаквах повече от господин Сугарев. Защото знам колко е як като се разядоса. Я вижте господин Матакиев като е надървен как го е дал положението - свирки, чикии, плювки и терор - мамата си трака. Виждам го до две-три години в политиката.
от Ваш Петко-бре-чети-пишката-пази
Re: Функции на литературния интернет (Оценка: 0)
от Един читател на неделя, декември 14 @ 10:57:27 EET
И тук се вижда как проблемът на Едвин е, че винаги се е двоумял между революцията и интелектуалщината. Обича литературата и Борхесовата библиотека, ама в същото време иска радикални жестове. И (което е още по-трагично за самия него) обратното - революционер е на дъното на душата си, обаче това дъно е засипано с интелектуална плесен. Книжен плъх, който сънува барикади и не знае кога е буден.
Re: Функции на литературния интернет (Оценка: 1)
от Barabanchik на неделя, декември 14 @ 13:12:20 EET
(Сведения за читател )
Surova, no dosta vqrna otzenka za g-n Sugarev... Samo iskam da otbelezha, che mi pisna ot anonimni komentari.
Sega po temata. Sugarev vqrno posochva osnovniq problem na bylgarskoto virtualno literaturno prostranstvo - haotichnostta, usiliqta (ili kysmetyt) koito sa potrebni na chitatelq, za da nameri stojnosten text. Zashto e taka? Ami zashtoto site kato Slovoto, naprimer, publikuva ABSOLJUTNO VSICHKO, koeto mu byde izprateno. I kato tvyrdi, che administratoryt na Slovoto izvyrshva i redaktorski funktzii, Sugarev prosto stava za smqh. Slovoto ima dve litza: ednoto e golemiqt obem klasika, a drugoto e poroqt ot grafomanshtini; Pencho Slavejkov syzhitelstva s pubertetskite izliqniq na nevryshtni qmbolski uchenichki primerno.
LiterNet e organiziran na syshtiq printzip kato Slovoto - byrzo natrupvane na textove i syzdavane na vavilonska biblioteka - no razlikata e, che tam realno se izvyrshva redaktorski podbor.
Literaturen club i Literatura + kultura sa po-skoro kompromisen variant mezhdu tezi virtualni vavilonski biblioteki i po-tqsno orientiranite sajtove sys svoj oblik. I kato che li tova e optimalniqt variant za momenta. Daj bozhe edin den da se poqvi seriozno virtualno spisanie, koeto da publikuva kachestveni tekstove i da ima svoq qsno razlichima fizionomiq, svoj stil, svoq liniq, svoq kulturna politika. I da posledvat i drugi.
Re: Функции на литературния интернет (Оценка: 0)
от Един читател на неделя, декември 14 @ 21:32:00 EET
Барабанчик, схванал си разликите между сайтовете, но не проумяваш, че точно заради тези разлики не може да се сравняват.
Да сравняваш Словото с някой друг сайт е все едно да сравняваш Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" с някой вестник. Ами не става. Не можеш да критикуваш текстовете в Народната библиотека и да казваш, че примерно в. Литературен вестник дава по-стойностна литература... Дано ми схванеш мисълта...
Re: Функции на литературния интернет (Оценка: 0)
от Един читател на неделя, декември 14 @ 22:28:42 EET
аз поне съм анонимна, защото още чакам пас.
ако някой се грижи за това място, нека поразчиства глупавите коментари и плювките и всичко онова, което няма отношение към писането, а към интригите между пишещите.

и да дава по-бързо логини
Re: Функции на литературния интернет (Оценка: 0)
от Един читател на понеделник, декември 15 @ 11:27:26 EET
Аз пък затова не ходя в Народната библиотека "Свети Свети", защото ми е докта тъмничко в нея. И все това нямат, онова нямат, това било на подвързия, онова да си прави чикия и само Пешо Чухов се мотае като сопол и бройка ученичките. Чували ли сте за Пешо Чухов - духът на Народната, нещо като МММитов на книга.
Мимито от 9 в клас
Re: Функции на литературния интернет (Оценка: 1)
от anu_mavro на петък, декември 19 @ 08:53:19 EET
(Сведения за читател )
първо бих искала да ви предложа едно мнение за това какво е литература : литература е продукт на образованието в езика ; всичко състоящо се от букви и различните комбинации от тях.
умишлено избягвам всякакви метафизически постановки относно езика и въпросите за смиксъл и значение.
езика - аналогично литературата- е "властващия дискурс".
що се отнася за " шизофренното разделяне на днешния свят на виртуален и реален " считам, че това разделяне е измислено насила. всички ние живеем в един единен свят. освен това подобно лицемерие ми е неприсъщо - надявам се и на повечето млади хора.
съгласна съм с г-н Сугарев, че т. нар. сърфиране в мрежата поддържа и възпитава в нетърпеливост, която от своя страна лесно води до невъзможност за трайно занимание с един определен проблем или текст или мислене, т.е. до липса на постоянстване в нещо.
от друга страна множествеността, хаотичността и илюзията за безкрайност са плашещи, може би защото са произвеждане и практикуване на свобода.
в този ред е интересно дали е възможно интернет пространството да бъде узорпирано или корумпирано ?


Re: Функции на литературния интернет (Оценка: 0)
от Един читател на събота, декември 27 @ 15:30:09 EET
един коментар от Аркадий Гайдар
Аз само като чуя, че някаде се мяркат хора като Стоян Вълев и Георги Календеров и си пипам джобовете, за да видя не ми ли е изчезнало портмонето.
Да не говорим колко мръсна личност е Борис Минков. Даже пропаднал сайт като пеликаните го държи настрани, за да не му вмирисва още повече облика само с името си. То ти стига да го видиш с каква омраза гледа хората, за да разбереш що за човек е.
Re: Функции на литературния интернет (Оценка: 0)
от Един читател на четвъртък, януари 01 @ 17:32:33 EET
Не е толкова просто, господин Гайдар.
Календеров Ви каза как стоят нещата с портфейлите. Минков пък е много противоречива личност. Чували сме наистина да се говорят гадости за него, но също сме чували и че е безкрайно чиста личност. Разбира се, това са абсолютизации. Само не казвайте, моля, че "истината е някъде по средата" - това би било пак тъпънарско обобщение.
Луис Армстронг

литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.21 Секунди