литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  
Евок Севок — главен редактор
Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 3 / 2008 г.
Папарашка тема в Шуменския университет

Темата „Черноморски прелести. Елате ни вижте“, по която писаха кандидат-журналистите в Шуменския университет, ни впечатли с палавия си еротичен подтекст. Повечето членове на Безмозъчния тръст бяха замаяни от нахлулите в главите им асоциации и споделиха, че копнеят да се явят на кандидатстудентски изпит с подобна тематика. Появи се масов стремеж към овладяване на знания, непознат за хора с нашите скромни умствени възможности. Шуменският университет се оказа по-привлекателен за нас от стриптийз бар... Имало значи полза от това, че четири години практикуваме активно журналистика. Почнахме уж на шега, а ето — дойде време да завършим и висше образование. Само че дали не трябваше първо да завършим средно?... Както и да е, това ще го мислим по-късно. Сега да се посветим на висшето: дано и през следващата година се падне темата „Черноморски прелести. Елате ни вижте“ или нещо близко до нея. В Шуменския университет винаги са показвали широта и размах на тематичното мислене. Нека споменем, че в Софийския университет от 1888 година коват теми и още не са успели да блеснат с такава находка... Дали да не се обърнем с молба към ректора на Шуменския университет Епископ Константин Преславски (това е името на университета, не на ректора) да проведе втори извънреден прием за нас идиотите? Способни сме да се подготвим за един месец, още повече, че лятото е в разгара си и плажовете по черноморието са пълни. Ще ги обиколим, ще направим инвентаризация на черноморските прелести, ще подкрепим кандидат-студентските си работи с богат снимков материал (имаме голям опит във воайорството и папаращината), дори ще пратим делегация в Гърция, която да следи изявите на английските туристи по плажовете и да черпи опит от тях, и след това ще организираме състезание по орален секс в Албена, което ще заснемем и пуснем в интернет. Имаме още идеи — няма да се изложим. Дори такова тъпо същество като Мутротавъра Астерий, за когото има подозрения, че отвлича красиви момичета от нощните заведения в Златни пясъци и ако не му платят щедър откуп, ги сграбчва и изяжда като понички, твърди, че гори от желание да стане магистър по журналистика. Никога досега в Безмозъчния тръст не е царял такъв ентусиазъм. Направо сме като пред колективен интелектуален оргазъм от асоциациите, които поражда в екзалтираните ни мозъци прелестната тема на Шуменския порнографски университет... Това „порнографски“ май дойде в повече, но какво да правим като току-що прочетохме една впечатляваща информация. Заслужава си да я погледнете и вие:


Преподавателка имитира мастурбация с нож

„Еротичен клип с преподавателка в Шуменския университет плъзна вчера из медиите в града. Пратен е на електронните пощи от Емил Тодоров, от личната му поща в abv.bg. Заглавието на имейла е „Скандал в Шуменския университет“.
В писмото е приложено видео — 2,29 минути. На него се вижда гл. ас. Теменуга Тенева по бельо, която прави стриптийз пред камера. С помощта на нож тя разголва гърдите си и имитира мастурбация с ножа.
Тенева е съпруга на скандалния шуменски бизнесмен Красен Тенев, който беше осъден за разпространение на фалшиви бандероли. От близо 2 г. е в неизвестност, а разследване на в. „24 часа“ го откри в Кения, където живее като украинец под името Феодор Ковал. Тенева работи в Катедрата по методика на обучението по български език и литература. Води стаж на студенти в шуменски училища и готви доцентура.

(Видеото е за приятеля ми, някой го е откраднал, твърди гл. ас. Теменуга Тенева.)“

Източник: в-к „24 часа“, 30.04.2008 г.Унгарците дръпнаха напред, но ще ги стигнем

След това кратко, но впечатляващо отклонение, да се върнем на темата, по която писаха кандидат-журналистите в Шуменския университет. Няма съмнение, че тази тема е продукт на изтънчено еротично мислене, култивирано години наред в изключително разкрепостена преподавателска среда. Нали не сте очаквали точно в този университет да се появи темата: Скромността на българката в семейството, обществото и зад граница. Че това тяхното да не е семинария.

Разбрахте ли сега защо Шуменският университет е любимото ни учебно заведение? Защото само в него можем да опишем разюзданите си сексуални фантазии и да получим отлични оценки за тях. Името на епископ Константин Преславски е сложено там случайно и скоро ще бъде сменено. От следващата учебна година университетът в Шумен ще се казва Чичолина. Кратко и ясно. Успешното дипломиране ви отваря вратите на италианския парламент, киноиндустрията и кметството на Монца:

„Бившата порнозвезда Чичолина, прочула се със скандалното си поведение като депутатка в италианския парламент през 1987-1992 г., се кандидатира за кмет на северния италиански град Монца, съобщи АП. Чичолина, чието истинско име е Илона Сталер, обещава в политическата си платформа просперитет на града, където смята да построи ново казино и развлекателен парк Дисниленд. Сталер емигрира в Италия през 70-те години от родната си Унгария.“

Източник: в-к „Новинар“ отпреди шест години


Бързайте, че я колко са ни минали унгарците. Трябва да ги изместим от политическия пазар в Италия по най-бързия начин. Българките са къде-къде по-красиви от унгарките. Само по показателя цици–цистерни още им отстъпват, но нали за това е измислен силиконът. По време на следването си в Шуменския университет всяка студентка ще може да си направи две чисто нови цици-чичолинки.


Елате ни вижте и ни го начукайте

В това „Елате ни вижте“ има нещо концептуално, да знаете. Не е добавено току-така към „Черноморски прелести“. В него е ключът към разгадаването на темата. Сетихте ли се откъде са го взели уважаемите шуменски преподаватели? От Иван Вазов бе, приятели! Патриархът е написал цяло стихотворение с това заглавие:

Се тоз вик ме среща, изпраща по пътя,
по кръчми, по хижи — ума ми размътя.
Отбивам се в селското бедно жилище:
картина плачевна душа ми покъртя!
„Елате ни вижте!“

Под — гола пръст! Смрад, дим, стени окадени,
тъмничен въздух; в полумрак потопени
човеци и дрипи... На също гноище
лежи скот и стопан, духовно сближени.
„Елате ни вижте!“

Зла бедност! Неволя! Души затъпели,
набърчени булки, деца застарели;
къс ръжено тесто в пушливо огнище
загрява се там за гърла изгладнели.
„Елате ни вижте!“

Тегло, запустенье!... Дълбока неволя
живота от радост, от всичко оголя!
Тор мръсен смърди сред трънливо дворище.
И болести, смърт тук боравят на воля...
„Елате ни вижте!“

И вечно труд тежък и пот непрестанни -
и пак оскудия и дни окаянни.
Зло входа за смях и за песни заприщи!
Тук бедност вековна е гост постоянни.
„Елате ни вижте!“

И чупи се воля и дух под хомота
на нужди, в дълбока нощ гасне живота:
ни луч от съзнанье под покрива нищи!
Човекът словесни паднал е до скота.
„Елате ни вижте!“

„Елате ни вижте!“ — той моли и стене, —
вий, мъдри велможи, от нази гоени...
На миг напуснете там вашто тържище
на шум и на фрази, богато платени —
„елате ни вижте!“

Вий, дето в покой и в палати стоите,
към нас приближете — вий, славни, вий, сити!
Зърнете през нашто изгнило плетище
и може би вам ще настръхнат космите!
„Елате ни вижте!“

Тогаз за народа се бихте смислили
и срам, угризение бихте сетили.
И вашето сърце със болка заби ще.
О, доста на думи сте нази любили —
„елате ни вижте!“


О, Българийо бедна! Къде бяхме — къде стигнахме. Елитис Панелис веднага схвана интимния замисъл на преподавателите от Шуменския университет. И бързо насвятка четири куплета. Това е неговата, така да се каже, чернова на кандидатстудентската му работа — първи проблясъци, небрежно нахвърляни строфи, които тепърва ще бъдат майсторски извайвани:


ЧЕРНОМОРСКИ ПРЕЛЕСТИ — ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ

Какви сме кръшни, едрогърди
разголени и разчепатени,
примамливо надупени и сладостно разклатени
на черноморския бряг лазурен и глазурен.
„Елате ни вижте и ни го начукайте!“

Какви сме куродръжки,
пиченоски палави,
Поставки за ваште перодръжки,
изящни амфори — в пясъка оваляни.
„Елате ни вижте и ни го начукайте!“

Гола плът! Смрад, дим, стени окадени,
тъмничен въздух; в полумрак потопени
гарвани и дропли... На също гноище
лежат скот и пачавра, духовно сближени.
„Елате ни вижте и ни го начукайте!“

Вий, дето в покой и в палати стоите,
към нас приближете и ни наебете.
Зърнете в нашто огнище — вулканище,
и може би вам ще настръхнат космите!
„Елате ни вижте и ни го начукайте!“Образци на деструктивната критика – 1

ПЪЛЕН ПРОВАЛ НА ТЕМАТИЧНОТО МИСЛЕНЕ
(мнение на председателя на асоциация „Мозъчен рай“[*])

Ето до какво води лошо формулираната тема — до „куродръжки“ и „пиченоски“. Тематичната каша, която забъркаха преподавателите от Шуменския университет, тласна Елитис Панелис към стихоплетство от най-долна проба. Художественото произведение на Иван Вазов беше употребено по недопустим начин. Хайде сега, ядосвайте се, пукайте се, ругайте идиота, че е писал глупости. Той ще ви гледа три минути тъпо, после ще изтърси: темата беше „Черноморски путки“, нали? Не виждате ли, че точно за тях съм писал. Какво не ви устройва? Вкарах и Вазов при тях, защото и него сте сложили в темата. Какво искате бе, хора?! Ако искате да пиша за ангелите, кръстете темата „Небесни прелести. Елате ни вижте“. Тогава ще пратя и Вазов, и вас при ангелите...

Тези недомислици обаче са най-малката беда. Темата е формулирана лошо, но по-лошото е, че изобщо е била формулирана. Малко преди да се проведе кандидатстудентският изпит по журналистика, в България се случиха потресаващи неща: в София гръмнаха военни складове с боеприпаси. Нашите съобразителни генерали са решили, че столицата на България е най-подходящото място за обезвреждане на стари бомби. Взривовете изхвърляха снаряди — един падна на пистата на летището и полетите бяха отменени за половин денонощие, ударните вълни подмятаха хора, трошаха прозорци... Военното поделение гърмя три дни, преди някой да се осмели да се доближи до него. Новината зае първо място в емисиите на световните медии.

Няколко дни след гафа на военните, се издъниха и полицаите. При спецакция по освобождаването на отвлечен от мафията бизнесмен (Ангел Бончев), похитителите успяха да заглушат комуникациите на антимафиотите и да се измъкнат, отвличайки съпругата на бизнесмена (Камелия Бончева), която е трябвало да им предаде част от откупа. Причината за това второ отвличане, е, че похитителите са разбрали за акцията на полицаите. Бизнесменът беше намерен часове по-късно в безпомощно състояние. Жената продължава да е в неизвестност. Световните медии отново предаваха от България.

След още няколко дни стана известно съдържанието на поредния доклад на европейската комисия за България. Бяха изнесени потресаващи факти за корупцията по високите балкони на властта. Оказа се, че бизнесмен, който е финансирал президентската кампания на държавния ни глава, сега се разследва за пране на пари. Съобщаваше се, че се отнема акредитацията от Брюксел на две държавни агенции, които оперират с европарите, заради смайващата корупция, която се шири в тях. Бяха блокирани около осемстотин милиона евро, които трябваше да усвоим по различни програми. Опозицията обвини правителството, че покровителства престъпниците, обяви го за некадърно (тройна коалиция – тройно некадърно правителство), поиска му вот на недоверие и заплаши, че ще напусне парламента. Световните медии отново ни размазаха с убийствени репортажи: защо не им спрете напълно парите и не им замразите членството в Евросъюза, те все повече се корумпират и крадат?

Държавата тотално изгърмя, има опасност да се възцари пълен хаос, създава се впечатление, че България е най-гадното място за живот в Европа, а кандидат-журналистите в Шуменския университет пишат за черноморските прелести.  
Накратко
Издава Безмозъчният тръст в бл. 999, ж.к. „Сердика“, гр. София

В броя
Папарашка тема в Шуменския университет
Преподавателка имитира мастурбация с нож
Елате ни вижте и ни го начукайте
Образци на деструктивната критика — 1

Още сведения

публикувано на сряда, юли 30 @ 12:31:04 EEST изпратено от sevok

Подведено под:
Няма такава рубрика | * | пародии |

3232 прочита

Бележки под линия:
[*] Членовете на Безмозъчния тръст не споделят мнението на председателя на асоциация „Мозъчен рай“. Ние смятаме, че в този критичен момент „красотата ще спаси хавата“, както е казал нашият кумир — великият идиот на Достоевски, княз Мишкин. (Преводът от руски на тази прочута кретенция е колективно дело.)

Още в тази връзка
· Източник: в-к „24 часа“, 30.04.2008 г.
· Източник
· Евок Севок — главен редактор


Най-четеното в блок Няма такава рубрика:
Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 6 / 2005 г.


Рейтинг
Средна оценка: 5
Гласа: 3


Възможни оценки

Слаб
Среден
Добър
Много добър
Отличен
Инструменти

Версия за печат  Версия за печат

Препраща на друг  Препраща на друг

"Минижурнал ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ — бр. 3 / 2008 г." | | 0 коментара


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.09 Секунди