литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  
Димитър Матакиев
Viva за терора
Като изключим прекрасния Рамбо 13 и сайта ни Мухозоли положението в българското виртуално пространство не е никак розово. Литературните бг-сайтове могат да се разделят на два вида.

Вид А: лакейско-казионните лит-сайтове, от типа на Словото, Буквите и др. Флагманът по лакейщина тук е Словото, с главнодействащ лакей ММ Митов.

Вид Б: Мухлясало-академичен тип сайтове, визирам тук Литература и култура, Литературен клуб, Литературен кенеф и т.н. Защо да са от мухлясало-академичен тип тия сайтове? Ще обясня. Защото зад привидната им отвореност стоят все същите т. нар. литературни капацитети, завършили литература, културология или тем подобни дивотии в СУ. На мнение съм, че всякакво завършване на нещо в университет дава адекватност в критическата рефлексия, но не помага, напротив пречи при създаване на творчески текстове. При това, този е най-мекият начин, по който мога да се изразя.

Защо последователността е такава, А, Б... Защото най-популярни са лакейско-казионните сайтове. Разните му Митовци се мазнят на лит.буржоазията и с това идеално удовлетворяват нейните нужди. Да се каже, че тия сайтове са страшно нужни на лит-буржоазията би било пресилено. По скоро Митовците и Словото са един чудесен бонус за академичната ни квазилитература. Те са като циганките на гарата. Правят тъпи свирки, нито са суперпрофесионалистки, нито са неопитни души – знаем кво значи да ти духа чиста душица – прекрасно е... та лакейте са като циганките на гарата – духането им е тъпо, ама понякога не бихме се лишили от него. И от тая леснота на свирките лит-буржоазията не би се отказала, затова толерира сайтовете от група А. То затова е буржоазия, щото не се отказва току-така от келепира, макар и да е некачествен. По отношение на група А говорим за сайтове, стопанисвани от явни литературни аматьори и идиоти. Графомани и жалки ентусиасти, които не са спечелили и един лев с писане.

Ето аз например скромно се гордея с факта, че в момента печеля по 10 лв за 80 реда, а госпожица Корчева печели стотина лева за 80-100 реда, може и повече...

Да... Сайтовете от група Б – мухлясало-академичните сайтове от т. нар. професионален тип. Тук имаме профипоети, профилитератори, профипедита изобщо. Завършили са си тия типчета бг-филология, културологийка, литературознанийце... и кво? Нищо. За чий хуй?!... Никой няма да си купи яловите им книжки, само съакадемиците им, танто за танто, един вид. Показателен е един факт: имам приятел букинист. Той ми каза така: от българските автори, ако все още нещо се чете, това са писателите от т.на. априлска линия – соц-писателите тип Радичков, Ивайло Петров и т. н. Г. Господинов никой не го чете, никой не го купува... Това е едно емпирично и красноречиво доказателство за провала на съвременната бг-литература. Няма живец, не е готино, на никой не му трябва. Ето положението в Русия: имат Сорокин, имат Яркевич, Пелевин... готини неща, на разбираем език, игра с езика, готин ироничен дискурс... А нашето кво е, нищо не е. Виртуалният представител на това “нищо” от академично-рефлексивен тип са сайтовете от груба Б.

Къде графоманско, къде академично стихолъскане - това е дефиницията на бг-литературното интернет и всякакво пространство.

В заключение искам да кажа следното. Време е някой да изкара българската литература от нафталина. Това ще бъдем ние Рамбо 13. Ако е писано, разбира се... Четете Мухозоли и се кефете!

благодаря
Забележка: Заглавието е от редакцията. Съставено е от наименованията на двата файла, с иначе твърде сходно съдържание, които получихме.


  
Накратко
Редове, прочетени на “Мастило в мрежата”, а след това безплатно предоставени за публикуване.

Още сведения

публикувано на събота, декември 13 @ 20:11:33 EET изпратено от dimat

Подведено под:
Мастило в мрежата | * | публицистика |

8012 прочита

Още в тази връзка
· Димитър Матакиев


Най-четеното в блок Мастило в мрежата:
В browse-ване на литературната институция


Рейтинг
Средна оценка: 3.21
Гласа: 19


Възможни оценки

Слаб
Среден
Добър
Много добър
Отличен
Инструменти

Версия за печат  Версия за печат

Препраща на друг  Препраща на друг

"Viva за терора" | | 28 коментара

Re: Viva за терора (Оценка: 0)
от Един читател на неделя, декември 14 @ 10:42:47 EET
А колко взима госпожица Корчева да едно духане? Много ме заинтриговахте с тези разценки, но ми се искаше и нещо по-конкретно.
Митьо Трактора
Re: Viva за терора (Оценка: 1)
от Barabanchik на неделя, декември 14 @ 12:48:39 EET
(Сведения за читател )
Az pyk chak sega razbiram, che g-n Matakiev pishel. Da e zhiv i zdrav, ne sym go chel. Opasqvam se, che Georgi Gospodinov e vse oshte po-populqren. No ne se symnqvam, che muhozolite shte pobedqt muhite na Estestven roman, gledajte gi kakvi sa energichni.
Dobre che ima takiva otkachalnitzi da ni pravqt shouto, inache shteshe da stane skuchno...
Re: Viva за терора (Оценка: 0)
от Един читател на неделя, декември 14 @ 18:59:37 EET
матакиев, друже, един спамер си ти и никакъв терорист.
и ти си вътре в матрицата.
много те дискредитира това желание първо да се прочуеш като радикал, а после чак да си дадеш зор да го напишеш т'ва радикалното.
една мушица си ти, дето не си струва даже да я шльопне някой.
Re: Viva за терора (Оценка: 0)
от Един читател на неделя, декември 14 @ 21:15:31 EET
Ало, госпожицата Антония, това не е целия текст на Матакиев! Защо го цензурирате?
Ми "лакеят" МММитов също беше оставил материал там - цяло тесте листовки, защо не го публикувате неговото, а на другарката Вачева, която също не говори публикувате?
Или е прав МММИтов в статията си, че целия фарс "Мастило (или мухъл?) в мрежата" е с цел да се дискридитира най-готиния сайт за сметка на графомански като вашия?
Re: Viva за терора (Оценка: 0)
от Един читател на понеделник, декември 15 @ 11:08:29 EET
Вярно имаше още некои цинизми в пълния вариант, но мисълта беше същата. Че всички литератори са лайнари и траверстити. Или и двете заедно. Само че аз пак бих искал да попитам какво прави госпожица Корчева.
Ваш Koraw Drol
Re: Viva за терора (Оценка: 1)
от kalenderov (bgglas@yahoo.com) на понеделник, декември 15 @ 15:05:25 EET
(Сведения за читател )
Тва за лайнарите и травеститите не е съвсем прецизно, но много ми хареса! А и мисля, че е доказано поне отчасти много отдавна, май преди около 100-150 години. Във всеки случай престъпните наклонности са доказани. Повечето от литераторите са като наизлизали от албумчето на Чезаре Ломброзо.

Дано с тези думи не обиждам никого, но едно от задължителните изисквания към добрия литератор е той да бъде добър психопат. А според мене чикиите и свирките не са толкова на дневен ред.

На мен ми харесват Грозни Пеликани, защото имат обратна връзка и софтуерът е много як. Дързайте, младежи и девойки! Ний сме с вами!
Re: Viva за терора (Оценка: 0)
от Един читател на вторник, декември 16 @ 01:54:48 EET
ахахатаханхалва
това за психопатията ме успокои.
без малко да се покая

а матакиев е скучен , спор няма.

ваша raenna

Чикия по постмодернистически (Оценка: 1)
от kalenderov (bgglas@yahoo.com) на сряда, декември 17 @ 10:32:45 EET
(Сведения за читател )
По молба на Барабанчик ще хвърля немножко светлина по въпроса за постмодернистичната чикия.

Тя няма нищо общо с алиенацията или пък порното по интернет. Алиенацията можем да я търсим и във времето на оня плюнчо Младия Вертер. Алиенацията е водела до някаква, да я наречем романтическа, чикия, чикия сериозна, самовглъбена, франкенщайновска и инцестна.

След това идва Модерната Чикия, която по мое мнение е била една надута, надменна и превъзнесена чикия, неспособна на каквато и да било артистична врътка.

Докато постмодерната чикия (наричана в някои мои разработки и "злобарка") е някак си по в духа на съвременната реалия, когато (след Вапцаров) романтиката вече е в машините, а при машините, знаем, няма място за префърцуненост и разфинтифлющеност.

Постмодерната чикия е прилагане на практика на онова, което (другарят Матакиев знае) навремето чисто теоретично наричахме “чикия с двойно приклякане и обратен фалц”.

Или пък още по-изразителната, пак чисто теоретическа, но вече приложена от постмодеристите “чикия с хидрокрокодил-инжектопляктор, снабден с двойна млекопляскаща карабадуза и педално-грайферен гъзогъделичквач”.

Нали така?

Тука няма да разглеждам мрачната средновековна чикия, нито хуманистичната, класицистична чикия, но се изкушавам в тази връзка да цитирам другаря Чехов:

У човек всичко трябва да бъде прекрасно!

Така че, както казва ееиздателят Ерамян, колеги, нека да се уважаваме. Като кажа нещо, ще ме слушате :-)
Re: Viva за терора (Оценка: 1)
от kuklovoda (vaspr@abv.bg) на четвъртък, декември 18 @ 07:48:25 EET
(Сведения за читател )
Ostavam s vpe4atlenieto 4e s mazohisti4noto si otnoshenie kum www.muhozoli.bul.to
ostanalite saitove se samoizterzaxa, samoteroriziraxa i pro4ie. Po tozi slu4ai obiaviavame Koledna vakanzia. A Toma Markov stigna dotam che za da ne mu provalim /xipoteti4no/ dueta s Lubomir Lev4ev v NDK si vzel pistolet da go izpolzva sre6tu Rambo 13. Xa-xa - eto na tova se vika zashtita na kulturnite zennosti!!! Vzimaite primer!
Re: Viva за терора (Оценка: 1)
от kuklovoda (vaspr@abv.bg) на четвъртък, декември 18 @ 13:29:53 EET
(Сведения за читател )
Reportaj ot Mastilo v mrejata gledaite
na www.muhozoli.bul.to v rubrikata
V Kafeto. Kamerata ni malko marda6e no se nadiawam vse pak da se poznaete.
Re: Viva за терора (Оценка: 1)
от ron40 на понеделник, декември 29 @ 12:54:04 EET
(Сведения за читател )
ПОЛЕТ НАД КУКОВИЧЕ ГНЕЗДО:
ДОСТЪПЪТ ОТКАЗАН


Да, трябва да констатираме един факт, с прискърбие. Емо Николов е луд, напълно луд. Но за съжаление: не е луд за връзване. Лудите за връзване винаги са интересни, те са шик, вълнуващи, невъобразимо секси. Докато Емо Николов е луд в обикновения смисъл на думата. Той е посредствено луд. Какво може да значи пък това? Може ли един луд да е – посредствено луд?! Та нали лудите затова са луди, защото не искат, или не могат (което е същото) да бъдат посредствени! Да, ама ето ви го Еменцето, то е лудо и същевременно посредствено, до мозъка на размекнатите си костички. Всъщност лудостта отдавна вече не е това, което беше. В момента най-нормални са класически лудите, ако мога така да се изразя. Имам предвид, че ония, на които отдалеч им личи, са по- в час, от посредствените идиоти, с които сме заобиколени отвсякъде. Съвременното БГ-общество, затова е БГ-общество, защото прикаламисва към недрата на своите клоаки всякакви нереализирани идиоти, превръщайки ги в говна, които пълнят търбусите на барикадиралите се в твърдините на обществения кенеф противни копеленца.
Лудостта винаги заявява себе си по директен начин. Да си луд, значи да си автентичен. Оттук следва, че ментето на лудостта, тоест посредствената лудост – 1) Лази индиректно; 2) Не е автентична. Тук обаче под автентичност разбирам нещо в по-специален смисъл на думата. Автентичността е творческост, а не-автентичността е анти-творческост, мъчителна посредственост, която опитва да избяга от жалкостта, безуспешно, разбира се. Тази срамна, провалена дейност е дотолкова унизителна, че дори жалостта на хората стои далече от нея. И понеже посредствеността е мекушава, лишена от същност (иначе не би била посредственост), тя се маскира зад сериозността. Имаме “сериозен дебат”, “сериозни цели”, “ученост”, “компетентност” - в ялови глупости, etc. Посредстената лудост обаче, освен че е посредствена, е все пак и лудост, идиотизъм. Съжалявам, но тук трябва да говорим за БАНАЛИЗИРАНИ щуротии. Баналността е подходящата форма на обяснение, що се касае до баналните хора, респективно баналната лудост. Посредствено лудите искат власт, но нямат такава. Затова си развяват малките пишки, из интернет примерно, пишат лайняни он-лайн статиики, в които се изкарват по-по-най, че и оттам нагоре. Реализираните в обществото педерасти назовават на малко име, ония не им обръщат внимание, ама какво значение има това, когато лайняните он-лайн статийки се четат от още по-смотани идиоти, чиято посредственост е току-що зачената. Е, и копнежецът за пички го имаме тук, също поприкрит. Посредствените идиоти не хващат готини пички, това е всеизвестна истина. Всъщност рядко хващат каквито и да е пички, с изключение на мухлясалите. Та тогава ще си спретнем значи някакво “сериозно” он-лайн конкурсче, за тоя що духа, дето ще бъде спечелено от някоя пичка, която ще заведем на ресторант, че да си придадем и “важност”все пак. Ма няма значение, че пичката всъщност е пич. Ма няма значение, че пичът е мангал с корав кур, който ще ни наебе след ресторанта. Ма няма значение, че ресторантът всъщност се намира във “Факултето”, и всъщност не е ресторант, а кенеф, кебапчетата имат вкус на лайна, а вкусът на лайна всъщност изобщо не го усещаме, защото в нас дълбае свредел и всичките ни усилия са насочени да не произведем нови кебапчета, тоест още лайна.
Защо изобщо се занимаваме с Емо Николов? Защо му обръщаме внимание? Ами защото Емо Николов е болест, опасна болест. Хората от типа на Емо Николов са страшно, страшно много. Тия кретени наводняват Интернет. Те са огромна маса, пасивна маса, с неправомерни претенции за значимост. Тази количествена тоталност е наистина ужасяваща. Тя е и основното им оръжие. Нещо като китайците са тия кретени, зле въоръжени, ама на такива пълчища, че на всеки европейски технократ свят ще му се завие. И точно като китайците емониколовците претендират да им се казва навсякъде името. Че, видите ли, и ние сме модерни, технологично окомплектовани сме не по-зле от вас, дори по-напред сме всъщност. Глупости, бош лаф. Посредствеността ражда количественост, никога качество. Посредствеността дълбае всекидневно, организирано, методично, подкопава същността и опитва да я набъка с посредствените си глупости. Но посредствеността е и провалена лудост, и именно закърнялата лудост е апендисита на посредствеността. Тук трябва да се удря, или по-точно: необходимо е да възпалим тая лудост, тоя апендисит.
И тогава ще видите какъв купон ще настане! Уха! Емо Николов бил посредствен? Глупости! Ти си посредствен, ще викне Емо Николов, и така ще викне, че и циганинът зад него ще се уплаши. Емо Николов бил грозен? Глупости! Ти си грозен, ще продължи същият, грозен си и си зъл, а аз дарявам задника си на пичките, да, пички ли ме ебат, или цигани, все едно, няма значение, важното е, че ме ебат, все още се котирам, да, а теб кой те ебе бе, хуй смотан?! Емо Николов бил луд?! О-хо-хооо! Това, че ме ебат цигани не значи, че съм луд, ама никак. Това е моя личен, интимно-лиричен живот и той няма нищо общо с моя обществен живот. В секса лудостта е позволена, нещо повече – тя е за предпочитане, тъй ще знаеш. Да, заявявам го най-отговорно, в секса аз съм луд, аз съм засмукваща фуния, центрофуга съм, при това задна. А виж, в обществения живот съм съвсем нормален, съвестен, антишвестерен, адекватен и възпитан. И знаеш ли какво ще ти кажа на тебе, братче? Намери си и ти някой цигански ебач, с корав хуй, па да те видим тогава. Да те видим как вербалната ти агресийка ще се спихне, как злостта ти ще омекне, в обратна пропорция с окаменяващия жезел на удоволствието. Аз ви прощавам, нещастни, луди олигофрени, вие сте жалки и болни, недоебани (тук капят слюнки), все ми е едно, концептуализирайте колкото искате – творящи, пърдящи, или каквито и да сте – вие сте И-Д-И-О-Т-И! Аз пък скромно мога да кажа за себе си, че не съм идиот, ни най-малко не съм, аз имам пълноценен сексуален живот, а вие нямате, мен ме ебат, вас не. Точка. My ass is proud!
Тук идва прелестният оргазъм, който по недвусмислен начин доказва преимуществото на задната прашка, в словесните спорове...
Re: Viva за терора (Оценка: 0)
от Един читател на петък, юни 04 @ 16:03:18 EEST
lainometski izkazvanija!Koito i da si, leteraturni keke6o,si gola voda, bez kavi4ki,kadeto i da si go 4el tova psevdo!
Re: Viva за терора (Оценка: 0)
от Един читател на петък, юни 04 @ 16:49:02 EEST
Re: Viva за терора (Оценка: 1)
от lisanka на петък, октомври 08 @ 13:14:21 EEST
(Сведения за читател )
Onova za lakeite i za akademi4nite "debat4eta"mnogo mi xaresa, no se pitam, v koq kategoriq popada "intelektyalno izky6eniq", za6toto ne e obqvena takava. Osven toi da vliza v kategoriqta na "jalkiq entysiast", moje, neka. 4estno kazano 10 leva za 80 reda nikak ne e mnogo, ta po - dobre sa si entysiastite, jalki, ama s kef.

литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.19 Секунди