литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  
литература плюс култура |*| GrosniPelikani

Електронен кварталник

Емилиян Николов
Приключението продължава. Влезте в литературата!


I. Рекламата

Започнал като електронен вестник в края на 90-те години постепенно “Литературен клуб” прерастна в голям сайт, съчетаващ в себе си систематичността на библиотеката и актуалността на електронното списание. На адрес http://www.litclub.com (или http://litclub.dir.bg) можете да намерите произведения от над 300 български и чужди автори, включително тези, които присъстват в Канона и се изучават в училище и в университетите, също така публикации на съвременни български автори (повечето нямат книжен вариант), преводна литература, литературна критика и др. В “Литературен клуб” може да се открие актуална информация за литературни събития, конференции, семинари, нови книги, препратки към други сайтове за литература и изкуство… Към сайта има специализирани авторски рубрики като “Лавица”, самостоятелно обособени електронни списания като “Хайку E-zine” и др. Всички, които участват в редактирането на сайта, са филолози, чието верую е да публикуват качествена литература, да бъдат коректни към читателите и към авторите, да се отнасят сериозно и професионално към работата си. Каним всеки, който обича литературата, да се присъедини към нас – като автор, редактор или спонсор!
II. Дебатът - състоял се или не

На 10. декември в НДК в рамките на Международния панаир на книгата се състоя представянето на литературни сайтове, наречено "Мастило в мрежата". На него вижданията си представиха литературоведите Николай Аретов, Едвин Сугарев и Лора Шумкова, макар че в техните изказвания имаше спорни моменти. Аз дори си позволих да прекъсна изложението на Лора, тъй като за мен е важно да се знае, че сайтове като "Литературен клуб", "Грозни Пеликани" и "LiterNet" отдават приоритет на текстове, които нямат книжна или друга електронна публикация. Бурни реакции предизвика появата на литературния кръг "Рамбо 13" - Васил Прасков и Димитър Матакиев в типичния си нихилистичен стил направиха на пух и прах всички големи сайтове, макар че нещата, които казаха, са в сила до голяма степен и за книжните издания, включително и за вече спрелия "Литературен форум", в който те преди публикуваха текстове. За съжаление идеята да бъдат представени добри, но слабо известни сайтове за литература, не се осъществи, и се направи излишна реклама на два графомански сайта, но пък Антония Колева - основен организатор на "Мастило в мрежата" - имаше възможност да размени няколко остри реплики с Иван Богданов от "Буквите" и да постави основите на някакъв дебат, за който обаче нямаше време. Накрая представителите на "Словото" (Мартин Митов), на "LiterNet" (Албена Вачева) и на "Литературен клуб" (моя милост) имаха съвсем малко време да представят своите сайтове, да изкажат някакви проблеми и да поставят основите за бъдещ дебат. В своето кратко експозе аз донякъде повторих някои неща от предишните изказвания, но те трябваше да бъдат отделени и казани отново: литературните сайтове като най-съдържателните сайтове в Интернет, предимството на електронните списания пред книжните поради възможността за достъп от всяка точка на всеки заинтересован и необходимостта от сътрудничество и съвместни проекти между отделните сайтове, за да се избягват ненужни дрязги.

Като положителен факт ще изтъкна, че в залата имаше повече хора дори от някои премиери на книги същия ден. Така виртуалните читатели за нас, редакторите на литературни издания, бяха станали реални. Сред публиката бяха Андрей Бояджиев и Добромир Григоров от виртуалната библиотека за славистика "Славика", Момчил Николов, Тома Марков, Пламен Дойнов, Катя Атанасова, Силвия Чолева, Николай Бойков, Невена Панова, Георги Гочев, Борис Минков, Таня Гергова и др. За съжаление не можаха да дойдат автори и литературни критици, които бяха ангажирани с мероприятията на книжарници "Хеликон" по същото време, но те получиха книжката с анотациите на сайтовете (доста мизерна на вид, но пък полезна дори и заради това, че на нея са написани официалните и легални адреси на сайтовете). За съжаление не знам до каква степен ако в залата е имало някой потенциален спонсор, той би останал с много добро впечатление от цялата тази "дандания", най-вече заради "Рамбо 13", тъй като те още преди да получат думата, прекъсваха доста грубо изказванията на другите участници в "Мастило в мрежата", а и основната им проява беше доста груба и вулгарна. Техните критики щяха да бъдат по-добре чути, ако бяха изказани по друг начин. Съзнателно избягвам да говоря задълбочено за техните изказвания, тъй като те ще бъдат публикувани и всеки ще може да прецени състоятелността им. Още повече големите сайтове за литература вече имат изградена своя постоянна аудитория, която е подготвена за критическа рефлексия върху проблемите на четенето, писането и издаването на електронни текстове.

 
Накратко
Представянето на Литературен клуб и отзив за “Мастило в мрежата”.

http://GrosniPelikani.net/Magazine       © Грозни пеликани 2000-2006

Редколегия: Антония Колева (гл. ред.), Невена Панова, Георги Гочев, Борис Минков, Веселин Карастойчев, Евок Севок — главен редактор, Здравка Михайлова, Николай Бойков (10. 06. 2000 — 14. 02. 2003)
За контакти: info@grosnipelikani.com
литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.08 Секунди