Ласло Гараци, ПВЦ
Дата: неделя, януари 20 @ 15:36:15 EET
Тема: Игла за грамофона


Неотдавна присъствахме на концерта на ПВЦ лейди в зала Петьофи и бяхме свидетели на обновяването на рок движението. Още подгряващата група, Бетонената лейди, доведе до умопомрачение публиката. До микрофона, имитиращ мистрия, тя си проби път в парчета тухли, стигащи до кръста, по врата й висяха цветно боядисани, стилизирани бетонени кубчета. Ритъмът бе задаван от една бетонобъркачка, на която перфектно пасваше пискливото, пресекливо гласче на Бетонената лейди. Сетих се за едно нейно известно интервю, правя изкуство, казва, виждам се и по пазарските торби. Представи една тъжно звучаща балада, чийто рефрен “Напразно се преселих на горния етаж, бетонената джунгла ме подтиска”, публиката дълго повтаря.

След това последва кулминационната точка на концерта.

ПВЦ лейди още с външността си очарова публиката, в косата й висяха цветни пластмасови тръби с покритие от стъклена вата, на дясното й рамо — шприцовани торбички, миещи се с гъби от вискоза, на лявото й рамо — неминуемите полиамидни кутии за яйца, на ръцете й — еднопръстови ръкавици от фолио, а фигурата й бе възбудително рамкирана от огромна хартиенобакелитена пелерина. Зад нея в ръцете с найлонови бои на райета се гънеха плексиленд-бой момчета в униформени панталони.

Бяхме оче- и ушевидци на промоция на албум: доколкото можех да разбера от трясъка, парчетата от Ще смъкна от гърба ти полимера са постмодерния ривайвъл на “Мелодия на годината” от 60-те години. Мнозина загубиха самоконтрол от техно-чардашкия аранжимент на Леден оцет капеш в сърцето ми и щурмуваха с глава органичното стъкло, защитаващо сцената. ПВЦ лейди изчезна при синтетизаторното си соло Днес най-сетне гърдите ми са супер, а блуса Омеквам, когато е горещо изпя с чорапи от изкуствени влакна на главата. Публиката се гърчеше от наслада, а при френетичния рокендрол Ела тук лейди с ПВЦ-цомби така умопомрачително затанцува, че линолеумът запуши.

Тогава последва най-новата мания, невъобразимото откритие от западните концерти, след head-banging и stagediving, за първи път в Унгария: флокиране (или гелиране): във връхната точка на екстаза впръскаха няколко тона синтетична смола върху главите на публиката, така хомогенизиралата се маса екструдираха, тоест пресоваха и изляха нечупливи чаши за следващите концерти.

Пишещият тези редове за щастие бе изпил толкова каучукова ракия в бюфета, че полиамидната смес се разтече по кожата му във вид на галалит, тоест течна изкуствена паста и успя да се измъкне от синтетичната рокмаса.

Следващата седмица Рок-двореца ще е място на още по-голяма сензация: световно известните Гипсбрудер ще излязат на сцената. Организаторите канят всички фенове. Подгряваща група — Малтерего.


Преведе от унгарски Николай П. Бойков

Неотдавна присъствахме на концерта на ПВЦ лейди в зала Петьофи и бяхме свидетели на обновяването на рок движението.Текстът е от литература плюс култура |*| GrosniPelikani
http://grosnipelikani.net
Няколко здрави парчета посред happy end-а

URL на публикацията е:
http://grosnipelikani.net/modules.php?name=News&file=article&sid=375