литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Георги Календеров
“Шрек–2” — романтична апология на уродството
За един компютърно-анимационен филм, подходящ И за деца!

“Шрек–2” е много любопитно явление, тъй като е рожба на традиционната вълшебна приказка и на модерните трашерски тенденции в световното кино, в изкуството въобще и в мисленето.

По първата линия може да се добави и че това е своеобразен микс от всички приказки, за които авторите са се сетили, с първообраза–комикс, плюс съвсем конкретни заигравки със съвременни личности и техни думи. Например принц Чарлз, представен като принц Чарминг (от англ. Чаровен — бел. авт.) Всъщност по-компетентен наблюдател би могъл тук да развие темата за комиксите като източник на съвременни архетипове (въобще възможно ли е да съществува такова словосъчетание?!). Ние няма да успеем да проследим и всички реплики, които “Шрек–2” отправя, всички заемки, всички влияния. Защото това е невероятно сложен филм и едно гледане никак не е достатъчно за проумяването и на малка част от заложените в него идеи. В същото време той е и непретенциозен, свеж и забавен. Тоест е подходящ И за деца.

Втората основна посока на мислене е отражението на траш–стилистиката върху духа на “Шрек–2”. Защото комичният ефект е търсен на същото място, където са душили и авторите на “Аз, Моя милост и Айрийн”, “Лепнат за теб”, “Ах, тази Мери”, “Ед Ууд”, “Човек на луната”, “Интимни части” и тъй нататък — безброй могат да бъдат примерите. Тоест търсенията стават в областта на изродското, на патологията, на бездарието, на тъпанарщината… Това е характерна черта на съвременното мислене. Тя всъщност датира още от Шейсетте години, но е проумяна едва в средата на Деветдесетте в Русия от умници като Анатолий Осмоловский и Олег Мавромати. Приносът на “Шрек–2” е, че той се опитва да търси някаква РОМАНТИКА именно в уродството. И успява да я намери! Например много сполучлива (и умилителна, и смешна) е сцената, в която Шрек и съпругата му Фиона се бръснат заедно.

Както казахме по-горе, този филм освен представител на една вечна и една злободневна линии, се явява и тяхна рожба, свързваща — така да се каже — вечността и естетиката. И това се изразява например в репликата на Котарака в чизми “I hate Mondays” (мразя понеделниците — бел. авт.), с която се постига не само комичен ефект, а и се решава чисто естетическа задача: артистично влизане на Сивия дракон на ежедневието във Вълшебния приказен свят.


Режисьор: Андрю Адъмсън, Кели Асбъри, Конрад Върнън
Ролите озвучават: Майк Майърс, Еди Мърфи, Камерън Диас, Антонио Бандерес, Джули Андрюс, Джон Клийз, Дженифър Сондърс, Рупърт Еверет, Лари Кинг
  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: September 30th 2004
Изпратил: Георги Календеров
Посещения: 3648
“Шрек–2” — романтична апология на уродството
публикувано от kalenderov на 2004-10-03 14:25:52
Резултат:


Въобще не е уникално явление. То съществува още от шейсетте години, просто в средата на деветдесетте едни руснаци го проанализират. Скоро ще преведа едни теоретични материали по въпроса, които ще публикувам тук.

“Шрек–2” — романтична апология на уродството
публикувано от Един читател на 2004-09-30 19:15:35
Резултат:


Всъщност не знам дали това наблюдение за траша е толкова специфично и уникално, що се отнася до анимацията. Съвсем на скоро в една от ужасните бози, наречени предавания за култура по телевизията, ни запознаваха с някакъв български аниматор, който пробил на конкурс за анимация в стил живота на боклуците. Значи цял стил такъв си има в анимацията, и то съвсем официален, със свои си състезания. Обаче забравих и името на аниматора, и на конкурса, а и коя беше кучката, дето го разпитваше, че да се сетя за програмата от там, ... и изобщо.литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.06 Секунди