литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Илияна Делева
„Прах във вятъра”

http://www.youtube.com/watch?v=dwIC_fX97KY

градска градина
зимата на заден ход
птиците пеят

Така (с опит за хайку) започва вечерта ми – а може би е започнала с приключването на прочит на Бахтиновата „Философия на словото”…
…и с прашинки, които вятърът носи по софийските улици към очарованието на едно място, толкова светло, артистично и подходящо за това, което предстои…
…и какво, че сме само прах във вятъра, какво, че не бива да се вкопчваме в живота, а го правим настървено и хем разбиращо, хем напълно отказващи да разберем…

Софийска градска художествена галерия от 12.09.2012 до 12.03. 2013 представя „Възможната история”. „Този проект се опитва да представи визуално и теоретично българското изкуство от края на 19-ти век до днес. Визуално – чрез артефактите, които музеят притежава. Теоретично – чрез текстовете, които анализират художествените процеси.” – както прочитам в сайта на галерията.

Светлината и колорита, обграждащи специално подредените столове за публиката са естественото място за среща на изкуствата. Роялът се чувства уютно като част от импровизираната сцена.

Пред микрофона застава Албена Александрова. Елегантна и чаровна, тя започва с професионалната и творческа биография писателя, чиято книга представя тази вечер. Но той е не само писател, а и лекар, учен – човек, който щастливо пребивава в поне двете реалности на живота си: проф. Златимир Коларов. Прочут ревматолог и автор на много научни медицински изследвания д-р Коларов е вместил в безкрайното си време писането на шест художествени книги, които се радват на читатели и почитатели, запълнили пространството на галерията. Тук има и не малко лица от киното и телевизията, защото пред нас стои един небезизвестен сценарист. Тук са писатели, членове на СБП – Златимир Коларов е и член на Съюза.

Но на премиера се говори повече за продукта, по-малко за неговия творец. „Прах във вятъра” – сборник от петнадесет разказа, писани непоследователно в продължение на тридесет години . Откъси от тях чете актьорът Иван Налбантов. Мекият и мъжествен тембър на гласа, проникновеното разбиране на посланията са повод да засилят любопитството и да накарат слушателите да поискат още и да посегнат към книгата. Книга, създадена от издателство Сиела и с предговор и под редакцията на друг един добър разказвач – Деян Енев.

http://www.youtube.com/watch?v=tH2w6Oxx0kQ&list=AL94UKMTqg-9BdMKl_uf29RE56NDtkg0Iw

За книгата говори критикът и приятелят Никола Иванов. В една добра рецензия намерените премълчавания са дар. Г-н Иванов не ни го даде. Преведе посланията (и без друго малко наготово дадени в някои от разказите) на всяка от творбите. Но не могат да се отрекат добрите думи за писателя, за неговия език.

В светлината от цвят и слово звучеше и светлината на фантазията на Шопен и блестящото изпълнение на рояла на проф. Елка Русева. Вечни български поп песни в изпълнение на Светослав Стойчев. Мили думи от литературния критик Олга Маркова.

http://vbox7.com/play:a1b63ea1

Разговори след официалната част. Автографи –рецепти. Гледам проф. Коларов и съпругата му с камера в ръцете и си спомням едно тяхно интервю, в което споделят „обречени сме да сбъдваме мечтите си”.

След премиерата остава следващото удоволствие от четенето. Четене, което да ни напомни, че сме само прах във вятъра. Че животът ни е само миг във времето…  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: February 8th 2013
Изпратил: Илияна Делева
Посещения: 2674


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.11 Секунди