литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Никола Гинев
Via negativa
Актьорският театър на Йежи Гротовски

Чрез принципа via negativa Гротовски ни кани да извършим това, което никога не сме се осмелявали да вършим — да преодолеем задръжките си, да се себенадмогнем. Идеалът на Гротовски е постигането на „тотален акт“. Тоталният акт е цялостна реакция, отдаване на душата и тялото. Характерно за тоталния акт е цялостност и завършеност, непрекъснатост и плътност при изпълването му. Чрез цялото си тяло актьорът въздейства върху зрителя. Често резултатите са лечебни, психотерапевтични. Често се разиграва ситуация, в която попадналите участници търсят решение, правят избор. Действието е целенасочено и разбираемо за зрителя. Прави се разлика между цивилно и сценично поведение. Актьорът показва в уголемен мащаб феномени. Действието протича очевидно и буквално.

Това e път към истината като нескритост — гръцкото „алетея“. Според Гротовски е нужно да се опази истината, да й се направи място — в света, на сцената. Театърът на Гротовски е актьорски. Според него човекът е себе си в действието, когато е изцяло отдаден на това, с което се занимава. Актьорът е действащият човек. „Това, човек да не забравя себе си, означава изцяло да е отдаден на нещо.“ Тялото: „Тялото трябва напълно да се освободи от противодействие; на практика трябва да престане да съществува в известен смисъл.“

Актьорът на Гротовски разчита на своята спонтана реакция при дразнение от заобикалящата го среда. Гротовски предупреждава, че е нужно да изхвърлим кутията с инструменти (т.нар. box of tools), предварително подготвеното, триковете, към които можем да прибегнем в случай на нужда и чрез тях да се измъкнем, да се прикрием в неудобна за нас ситуация.

Целта, стремежът на театралния процес е истината. „Светът е сцена — казал го е и Шекспир, и Калдерон. [...] Във всеки случай светът трябва да се превърне в място за истината.“ [виж — Речта от Москва] Актьорският процес е на себе-проникване, на себе-отдаване. Ефектът е целебен чрез наркотично опиянение и из-стъпление — Дионисиевото, на което Аполон дава мярка чрез съновидение и въображаемо.

В психо-драмата са преплетени човешки взаимоотношения, ситуации, в които се изисква категорично поведение. Актьорът попада в полето на собствените си страсти, угризения и съмнения. Създава си сам среда, в която да претърпи психо-физична криза. Вярата е единствената, която може да бъде крепител и опора.

При репетициите на Apocalipsis con fugis, актьорите усещат близостта помежду си. Те преоткриват християнската повеля: „Обичай ближния!“. Отношението на зрителят към актьорът е като към свръхчовек, към някой далечен и недостижим, непознат и загадъчен, хубав и съвършен.

Ние, актьорите на XXI век, потопени в технологии и медии сме бременни с поезия, и молим за пространство, в което да се движим и да дишаме. Философията на изкуството ще продължава да пита: „Що е театър?“ Нека чуем гласа на Гротовски, който посочва нужния за неговия театър зрител: „За нас е важен зрителя в така наречения стадий на духовно развитие, застанал един вид на психически завой, търсещ в спектакъла ключа за опознаване на самия себе си и на своето «място на земята».“
  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: December 22nd 2006
Изпратил: Никола Гинев
Посещения: 5453


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.06 Секунди