литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Антоанета Николова
Поезията като разсъбличане на тялото
Иван Методиев, „За образите и светове”, Изд. Стигмати, София, 2006 г.

Всеки, запознат с творчеството на Иван Методиев, знае, че той бликаше поетичното естествено като дишане, почти „без да иска, както детето чупи чашата”. Тези бликания на поетичното приемат най-различни форми: мъдри като питането на древните мъдреци, наивни като детски брътвеж, класически изящни или по будистки безпощадни. Иван Методиев успяваше да стига до „невидимата първооснова” на непрестанно възобновяващата се творческа същност, да се потапя в роящия се център на множествеността, да се гмурка в онова И между противоположностите, където всичко е хармония на отекващи помежду си монади. Да бъде жива проява на онова, по думите му, „там отдолу”, „неизречимото”, което „може да е същност единствено и само ако е поетично по род (независимо от това как ще бъде наричано – бог, дао, пустота, неопределеност, нещото, вакуумът или някак другояче)”. Затова и стиховете му имат особена философска сила, произтичаща не от сложността на мисловните конструкции и от играта със словесните значения (за него – една обикновено повърхностна, имитаторска дейност), а от безкомпромисното проникване до дълбините на изконната реалност.

Толкова всеобхватно е това проникване, че Иван Методиев е успял с безпощадна откровеност да улови всеки миг от спускането си до първоосновата, да разсъблече поетичния акт от всяка привидност и да разголи поетичното до неговата изконна същност, за да провъзгласи убедено тъждеството на Битие и Поезия.

В уникалната си не само за българската култура книга „За образите и световете” Иван Методиев разкрива началата на една нова, битийно-еротична поетика, която за някои би могла да прозвучи твърде абсолютистки, но на която можем да се доверим, защото «за явленията на стиха поетът е „приборът”».

Тази поетика звучи със силата на изначалните притчи и на поетическите внушения, като същевременно е заредена и с логиката на философската доказателственост, и с премислянето на най-нови естествено-научни концепции, доказвайки убедеността на автора, че истинно е равнозначно на поетично, независимо от начина на неговия изказ. Книгата откликва на вижданията и на модерни западни философи, и на дзен-будисти, на древни и на съвременни питания, обединени от неистовия стремеж да се разкрие сияйната и проста голота на Реалността.

Книгата на Иван Методиев е съзвучна с най-съвременните философски търсения, разкриващи кълновете на един нов тип митично-поетична философия, възвръщаща се към праначалата си в мита, но мит от по-висш порядък, снел в себе си предходния етап на обособяването. Този синтез, в който различните досега сфери на питането отново намират своето единство, в който съвременността и древността се срещат по нов начин, а Изтокът и Западът, Северът и Югът се преоткриват в необозримостта на един нов хоризонт, е може би най-съществената черта на едно тепърва очертаващо се мислене, чиито несъмнен предвестник е Иван Методиев.

  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: June 7th 2011
Изпратил: Антоанета Николова
Посещения: 2425


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.06 Секунди