литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  
Нови социални движения и сексуалност
8-9.10.2004, Софийски Университет, Философски факултет


Шеста поредна годишна среща на международния семинар “Социализъм и сексуалност
Конференцията има за своя цел да съсредоточи вниманието върху сексуалните идеологии и програмите на новите социални движения в Западна Европа, Съединените щати, а след 1989 г. - и в Ценрална и Източна Европа.
Културните промени през 70-те и 80-те години доведоха до процъфтяването на нови социални движения в Европа и Съединените щати, които се занимават с екология, мирни процеси, етничност, изследвания на пола и рода и сексуална идентичност. Въпреки, че се наричат “нови социални движения”, някои от тях са съществували още от края на 19 век. Разширителният процес на демократизация е бил една от най-отличителните черти на тези нови социални движения. Повечето от тях са имали близки отношения и със социалистически партии и движения, и споделят някои от целите както на традиционните, така и на новите леви идеологии (с изключение на дясно- ориентираното екологично движение). Сексуалността и сексуалната реформа са заемали значително място в новите социални движения на Запада. Разпадането на комунизма след 1989 г. доведе до нова вълна от социални движения в Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз. В противовес на предшествениците си от Запада, про- демократичните движения на страните членки на ЕС са като цяло консервативни и анти-социалистически настроени. Едно от важните разклонения на новите социални движения в Централна и Източна Европа, което със сигурност липсва в момента тук, е движението за сексуална реформа. Въпреки обещаващите законодателни промени и експанзията на правата и свободите за отделните личности във всички страни от региона, сексуалните връзки, отношения и регулации се разглеждат ограничено и само като случай на брачната двойка: възрастни, вменяеми, моногамни и хетеросексуални личности. Сексуалната реформа и промени, гей, лесбийско и транссексуалното движение обикновено са изключвани от публичния дискурс върху социалната толерантност и развитието на социален капитал.


Относно семинарът “Социализъм и сексуалност”:
Създаден през 1997 г. от Франсис Ронсин (Университета на Бургундия, Дижон) и други учени, свързани с Института по съвременна история (Дижон), Международния институт за социална история (Амстердам) и Center for Millennial Studies (Бостън), семинарът “Социализъм и сексуалност” събира заедно всяка година множество учени и активисти, които изследват и се интерсуват от връзката между социализма и политиките на сексуалността. Тази година семинарът има за цел да привлече повече учени от Централна и Източна Европа и страните на бившия Съветски съюз и да разшири съществуващата международна мрежа от учени, които изследват сексуалните програми и визии на левите идеологии. (За последната среща на семинара от миналата година, можете да намерите повече информация на адрес: http://www.iisg.nl/~womhist/socandsex.html)


Регистрация за конференцията:
Ако се интересувате да вземете участие в конференцията, моля изпратете абстракт на доклада, който предлагате, до 15.05.2004 до Моника Писанкънева (monika_68@hotmail.com).
Организаторите на конференцията в момента търсят спонсори и институции, които да помогнат за финансовата подкрепа на участниците от Източна Европа, които не разполагат с необходимите средства.Сведение за Пеликаните:
genderbabe


© литература плюс култура |*| GrosniPelikani
Всички права запазени.

Публикувано на: : 2004-04-21
(2053 прочита)

[ Назад ]


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.09 Секунди