литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  
Георги Календеров
В browse-ване на литературната институция
Страница: 1/3
Любопитно нещо можеше да се види в рамките на Панаира на книгата. А именно как Едвин Сугарев представя българските литературни сайтове. Известният като политик и дипломат (литературовед и поет) се нае да направи подробна класификация на съществуващите виртуални библиотеки, списания, форуми за литература, както и обикновени твърдини на хорската графомания. Общо взето, казаното от кинжала на сбирката “Мастило в мрежата” е знайно дори за онези потребители, които се разплакват на глас, щом майките им ги задърпат да излязат от интернет залата. Но пък словото му изобилстваше от думички като "компендуум", които придадоха на събитието сериозност и задълбоченост.

Интересното обаче е друго - че високата наука в лицето на Едвин заговаря за писаниците и драсканиците в мрежата. Това ни навежда на мисълта, че бъдещата българска литературна институция ще трябва да бъде потърсена именно в интернет.

По този повод се свързахме с правещите някои от основните сайтове за литература - библиотеките Словото (www.slovo.bg) и ЛитерНет (www.liternet.bg), както и списанията "Грозни Пеликани" (www.grosnipelikani.com) и "Литературен Клуб" (litclub.dir.bg). От тях отговориха двама.

Ето и нашите въпроси:

1. Доколко вашият сайт представлява част от българската литературна институция и в какво се изразява влиянието ви върху литературния процес?

2. Получавате ли голям натиск от страна на хора със статут на графомани? Разкажете ни най-веселата случка в тази връзка.

3. По какви критерии преценявате дали една творба става за публикация?Напред (2/3) Напред  
Накратко
Е тъй де, работата едва ли се прави за 50-60 или 50-60 хиляди лева годишно. Освен парите има и други мощни мотори, движещи Литератора (често психопат).

Още сведения

публикувано на сряда, декември 17 @ 17:04:24 EET изпратено от kalenderov

Подведено под:
Мастило в мрежата | * | интервюта |

10785 прочита

Още в тази връзка
· www.slovo.bg
· www.liternet.bg
· www.grosnipelikani.c...
· litclub.dir.bg
· News.slovo.bg
· Георги Календеров


Най-четеното в блок Мастило в мрежата:
В browse-ване на литературната институция


Рейтинг
Средна оценка: 2.25
Гласа: 4


Възможни оценки

Слаб
Среден
Добър
Много добър
Отличен
Инструменти

Версия за печат  Версия за печат

Препраща на друг  Препраща на друг

"В browse-ване на литературната институция" | | 26 коментара

Re: В browse-ване на литературната институция (Оценка: 0)
от Един читател на сряда, декември 17 @ 23:56:25 EET
Браво Емиляне!
Каза им го най-после! Ха да видим сега как ще намерят спонсори Култура и Литературен вестник, като ги четат само 20 човека :)))
Re: В browse-ване на литературната институция (Оценка: 1)
от emilian (emilian@litclub.com) на четвъртък, декември 18 @ 01:13:43 EET
(Сведения за читател )
Това мое изказване не трябва да се разбира толкова буквално. Истината е, че особено при "Литературен вестник" има една компактност на аудиторията, което до някъде е естествено за едно издание за литература. Спомням си, че преди две-три години Георги Господинов (тогавашният редактор на "Литературен вестник") участва в предаването "Един ден на..." и след като отидоха в редакцията на вестника, призна, че познава поименно всички читатели на "Литературен вестник". Разбира се, сега, след като има сайт, има някакъв шанс да се разшири аудиторията на изданието. Но сайта на "Литературен клуб" е така конципиран, че да привлича повече посещения (читатели, надявам се) - например последния брой на "Литературен вестник" за тази година излезе 13 дни преди изтичането й, докато ние сме предвидили нови публикации и на 31 декември... и т.н. Отделно сайтове като "Литературен клуб" са до някаква степен и портали, имат връзки към други сходни места в Интернет, имат новини за премиери и пр. Но няма смисъл да казвам неща, които всички знаят. Впрочем в един от коментарите към текста на Едвин Сугарев от "Мастило в мрежата" един от нашите конкурентни сайтове е сравнен с Народна библиотека, което прави сигурно 1000 пъти по-голяма аудитория от тази на "Култура" и "Литвестник", така че имаме много да догонваме ако се стремим само към количество.

А колкото до спонсорите, нека ги имат - пожелавам им го от сърце. Аз самият разбрах още преди две-три години, че добър сайт за литература не се прави само с пари.
Re: В browse-ване на литературната институция (Оценка: 1)
от Barabanchik на четвъртък, декември 18 @ 16:30:10 EET
(Сведения за читател )
A, da, zabravih da podchertaq kolko mnogo se izkefih na pouchitelnoto izkazvane na Mitov, che "v mrezhata nqma mastilo"!!!!!!!
Bravo be! Tozi junak dokazva, che razbira neshtichko ot Internet, ama hich nishto ot igri sys slovoto! (mozhe i s golqmo "S" :))
Re: В browse-ване на литературната институция (Оценка: 1)
от kalenderov (bgglas@yahoo.com) на петък, декември 19 @ 11:04:38 EET
(Сведения за читател )
В "Образование и Кариера" ще излезе друг вариант, който може да включи и коментарите под статията. Качил съм я на "Грозни пеликани" заради удобството на разкошния софтуер и възможността текстът да породи дискусия. Не знам защо "Грозни пеликани" трябва да се "разправя" с другите сайтове. Както навремето Митов каза в едно интервю, да се говори за война на библиотеките е абсурдно, защото библиотеките са едни от най-миролюбивите институции. Обаче живият живот го опровергава. Библиотеките си воюват мощно, като в роман на Хърбърт Уелс! Войната ще бъде спечелена от сайта, чийто автори имат най-силно влияние в литературната институция, както и чийто софтуер е по-добър. Според мен предизвестеният победител е "Грозни пеликани" и тази победа му е гарантирана, без да се впуска в абсурдни битки.
Re: В browse-ване на литературната институция (Оценка: 0)
от Един читател на петък, декември 19 @ 12:17:14 EET
MEME
(rhymes with 'dream') A contagious information pattern that replicates by infecting human minds and altering their behavior, causing them to propagate the pattern.

Individual concepts, slogans, melodies, inventions, and fashions are typical memes. An idea or information pattern is not a meme until it is replicated or repeated to someone else. All education and transmitted knowledge is memetic.

и после някой ще каже пак, че библиотеките (респ. сайтовете, книгите, пишещите ги и т.н.) били тихи и миролюбиви
дъ върбъл уорс ар грейт фън


раена (in fun)

литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.19 Секунди