литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Илияна Делева
Последният ден на лятото може да е „Денят, в който никой не умря”

Петък вечер. Читалище „Добри Чинтулов” е отворило врати в последния летен ден за да представи едно слънчево момиче и една книга. На вратата даже има плакат за събитието. И така: потапяме се в атмосферата ,създадена от читалищните дейци по инициатива на Павлина Йосева – поет, художник и най-вече човек, готов да оцени красивото във всичките му измерения.

Владимир Илиев предупреждава виновницата за събитието, след като ни е казал, че пред нас ще застане дете, че ще чуе много и ласкави думи и я предупреждава за опасността от тях. Но е време да Ви кажа коя е Тя – Йорданка Делева от Карлово. Ученичка в СОУ „Христо Проданов”. Момиче, което иска да опита всичко и затова пише, играе в театралния състав, занимава се с фотография. Книгата и носи провокативното заглавие „Денят в който никой не умря” и съдържа двадесет и осем текста – разкази, есета, стихове – почти два пъти повече от годините и.

За нея говори човек, който видно много я обича – госпожа Росица Иванова. Тя е ръководителят на клуб „Литературен Еверест” и психолог на училището. Разказва ни за клуба, за книгите, които са издали до сега, за другите участници. Но най-много говори за Дани, за разказите и, за спечелените през 2012 награди (повечето за есе). Мисля си, че е истинско щастие за таланта да попадне на такива хора, които да го забележат и да му подадат ръка да се развива, без да се възгордява. И ми идват наум стихчетата на Петя Кокудева „талантът прилича на малко дете/грижи се за него и той ще расте”. Росица Иванова прави задълбочен литературен и психологически анализ на текстовете, които добре познава.

Време е да видим самата Дани. Изправя се пред нас – наистина дете, по дънки, с черна фланелка с щампа на Мерлин Менсън и черен грим. Избира да ни прочете разказа си „Очите на поета”. Гласът и е мек, стилът есеистично-разсъдъчен. Владимир Илиев чете няколко нейни стихотворения. Самооценката ѝ, че е по-добра в прозата, вероятно се дължи на това, че те са някак по детски декларативни и нетърпящи възражение, но въпреки всичко са скрили в себе си дарба и чувствителност. А това е важно за човека, избрал словото за своя мисия.

За разнообразие, а и като поздрав към младия талант, съвсем добре вписващ се в тематиката на младата Дани с китарата си е Евгени Бенов. Авторските му песни кореспондират с чутото до момента. Павлина Йосева ни разказва как случайно, но като любов от пръв поглед е открила книгата на Дани и я моли да ни прочете „Есенна еуфория”. Младата писателка благодари, не може да си намери място от радост, че София я приема така сърдечно. Отговаря на въпроси. Приема поздравленията и поканата отново да гостува, когато иска и може от председателя на читалището проф. Апостолов.  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: September 30th 2013
Изпратил: Илияна Делева
Посещения: 2481


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.07 Секунди