литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Илияна Делева
Надежедневния смисъл на витаенето

На 14.10 т. г. Венцислав Василев представя стихосбирката си „Напразно в себе си витая” в Книжарница-галерия София-Прес. Книгата е издание на „Колхида”, а неин редактор е поетесата Виолета Христова. За нея са благодарностите на автора – и като редактор и като домакин на празничния повод да се срещне с приятели. Венцислав Василев признава, че не е правил представяне на първата си стихосбирка за която „вина” има най-вече Владимир Виденов, който я е издал едва ли не насила и с това е спомогнал да подхрани суетата му.

„Напразно
в себе си
витая”
не е случайно заглавие. То умишлено е разпределено в редове и е подредено йерархично. Особено важно е да се отбележи значението на витая не точно като „рея се”, а по-скоро като „невидимо присъствам”. (Макар днес авторът с интернет-псевдоним „атом” да присъства съвсем явно и осезаемо в залата.)

Подготвил се е да чете стихове „в три тура”. За някои е изненада колко приглушено и дълбоко е това четене. Като самите му стихове бих казала аз. Моли публиката да спести аплодисментите, които го „стряскат”, но хората са непокорни. Оправдание от залата „ да не си писал толкова хубаво”.

След първия цикъл Илияна Илиева ни прочита текст, който Валери Станков публикува в интернет по повод тази стихосбирка. След нея Венцислав Василев споделя как се е родил и как му е бил поднесен този текст. (Това ще го премълча. Предстои представяне във Варна и е възможно да разкрия прекалено много от това, което вероятно ще се случи.)

Следват „Непразни думи за „Напразно в себе си витая” от Виолета Христова, с които задава въпроса Поезията или Философията е повече в тези стихове? И опитва да отговори, че това е „мъдро вглеждане в света, проумяване и поглед отгоре”. Определя Венцислав Василев като поет несъвместим с повърхностното, разкриващ надежедневни състояния.

Отговорът на младия човек е „Пиша за ограниченията, допускам нещо по-голямо от мен да ме позапълни.” Чете стихове отново. Обяснява скритият смисъл на заглавията, поставени отдолу като подножия на текстовете си.

Владимир Виденов говори с обич за стиховете му. Определя първата му стихосбирка като израз на „най-интровертния поет” в България, а тази като едно своеобразно „отваряне” към поезията, а с това и към хората. Отбелязва ,че Венцислав Василев има собствен глас и си служи с уникални метафори.

Метафорично говори за стиховете Райчо Русев. Определя ги като „мостове”, които обаче „не са лесни за преминаване”. Говори за тях и като за гроздове от тежък винен сорт („във виното е истината”).
Следват последен „тур” от нови неща, покана към публиката да опита от виното „в чист вид”, а именно грозде и да вземе автограф от автора.

За мен вечерта завършва с приятелски разговор по темата за толкова сериозните млади хора, плашещо и едновременно обнадеждаващо сериозни, които се появяват в съвременната българска поезия.  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: October 23rd 2013
Изпратил: Илияна Делева
Посещения: 2575


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.06 Секунди