литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Илияна Делева
Какво се вижда от ръба на света?

Книжарница Хеликон е добро място за представяне на книги, но днес е тясна да побере желаещите да видят на живо Румяна Симова, да си вземат автограф върху личен екземпляр на романа „Дневникът на една брюнетка” и стихосбирката „На ръба на света” или и на двете. Така е, защото много са четящите в интернет пространството, които познават и обичат авторката с псевдоним „осичката”. Някои са пропътували километри, за да дойдат до София за случая. Други ще го направят при следващите представяния в градовете Русе на 28.10 в книжарница Хеликон, Варна на 29.10 в галерия Арт Маркони и Пловдив на 9.11 в галерия Трак Арт.

Водещата Камелия Иванова благодари на всички за присъствието, за съпричастността. Почитаме с минута мълчание току що преселилия се в обществото на мъртвите поети Николай Петев. Слушаме прочувственото му есе, посветено на дъщеря му.

Всичко това се вписва в темата на вечерта, защото темите на поезията на Румяна Симова гравитират около семейството – децата, родителите и разбира се гнева и носталгията по едно ежедневно погубвано от нас самите отечество. Един поглед едновременно отвън, от ръба на света и отвътре от дълбините на сърцето.

Болката в стиховете и хуморът в романа представят една жена в златната възраст на намирането, на безбройните отговорности, която вече не само задава въпроси, а има и част от отговорите. Но не всички за да бъде тепърва интересно. Като редактор на двете книги Камелия Иванова е съпричастна и пристрастна. Не може да не сподели, че при работата и по романа е трябвало „да се бори” със семейството си за достъп до компютъра, борба породена от желание „да си дочетат историята”. А авторът споделя , че брюнетката е тази част от самата нея, която никога не си е позволявала да бъде.

Камелия Иванова, Мария Янакиева и Стефан Иванов рецитират любими стихотворения от стихосбирката.

„На ръба на света човек застава сам и богат. Сърцето му е изпълнено с обич, а от раменете му се спуска наметалото на спомените. Душата му е с него, но почти. Нали си на ръба?” Това са размисли на Камелия Иванова в предговора на стихосбирката. Те са написани така, както са написани, така тя е прочела не само редакторски стиховете и. И завършва думите си с най-простото и топло нещо „Обичаме те, Руми!”

Топли думи споделят Стефан Кръстев и Иван Богданов. Със сълзи на очи, сълзи на радост кръщелницата ѝ благодари за това, че благодарение на нея тя чете и то с желание и обич. Самата Румяна Симова отново благодари на всички – на дошлите, на домакините от книжарница Хеликон България, на издателите – изд. Буквите. И се извиват две опашки – една пред щанда за купуване на книги и една пред самата Румяна Симова – за автограф.  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: October 24th 2013
Изпратил: Илияна Делева
Посещения: 2276


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.06 Секунди