литература плюс култура
няколко здрави парчета посред happy end-а


Кварталник | Актуален блок | Аргос | П–референции | Препратки | Информация | Каталог | Предлагане

Раздели
· Център
· π-референции
· Актуален блок
· Архив
· Връзки
· Въпроси/Отговори
· Допитвания
· Информация
· Каталог
· Кварталник
· КИД
· Разпределителна
· Челни класации

Жанрове
· Всички категории
· docu
· акростих
· анализи
· драматургия
· есеистика
· изкуствознание
· интервюта
· кинокритика
· културология
· лирическа проза
· литературна история
· литературна критика
· литературознание
· манифести
· обзори
· отзиви
· пародии
· писма
· поезия
· Приказки
· проза
· професорски истории
· публицистика
· пътеписи
· сатири
· статии
· фейлетони
· философия
· фрагменти

Връзки с предимство

  

Илияна Делева
Кой откри литературния сезон?

Последният ден на септември е. Точно преди денят, в който отбелязваме световния ден на поезията. Обстановката – съвсем неформална – „Жолиото” (кръчма в квартала на писателите). Но събитието е значимо. Първо е за есенния сезон и, разбира се, свързано с прощаването с лятото. Фондация „Буквите” е събрала на чаша и на слово творци от близо и далеч. Защото е излязъл поредният брой от списание „Смесена китка” и защото е време, преди да завалят шарени листа и студени дъждове, да се отчете Летният фейсбук конкурс „По стъпките на лятото”.

Камелия Иванова представя списанието и някои от включените в броя автори. Брой 3 на „Смесена китка” е посветен на фантастиката. На задната корица може да видите единадесет заглавия от библиотека „Новата българска фантастика”, а самите книги можете да намерите на адрес: http:/e-knigi.eu.

Броят започва с „първият български фантастичен разказ” на патриарха Вазов и продължава с четиринадесет текста – разкази и откъси от повести или романи на съвременни млади писатели, чиито имена знаете или ви предстои да научите, ако сте от хората, обичащи този жанр. Ще спомена само Андрей Филипов и Стефан Кръстев, не защото ги предпочитам, а защото тази вечер те бяха с нас. С нас бяха и други от участващите в броя, но за тях ще пиша и по-късно. Накрая в няколко страници се прави реверанс на любителите на поезия.

Любопитна е хрумката от този брой списанието да има подлистник. Както едно време в подлистник на вестници и списания са излизали романи. Но този път в подлистника ще намерите откъси от няколко нови български романа.

Ще събудят любопитството ви „Отблясъци и сенки” и „Пазители” на Трифон Войводов, „Демон, Юда и магьосник” на Венета Въжарова и „Хроники от сърцето на дявола” на Яна Александрова. Това са издавани от издателството на фондация „Буквите” романи. Тях можете да намерите в електронната книжарница и в електронен вид. И ето тук е изненадата: срещат се възрожденският дух и съвременните технологии, защото подлистникът е тип „хибридна книга” (доближете телефона си до странното квадратче след текста и – изненада: веднага ще се включите в сайта, за да видите продължението или да си я поръчате в книжно тяло).

Втората част на подлистника съдържа неиздадени заглавия. Може би това е пътят авторите да намерят своя издател или спомоществовател? Стига подлистникът да попадне в „правилните” ръце. Дано! Защото са избрани откъси на талантливи млади писатели като Борис Костадинов и Донко Найденов.

След наздравици и песента на Светлана Йонкова „Пегас”, очакването на номинираните в конкурса автори е възнаградено. Жури в състав: Иван Богданов – председател и членове Стефан Кръстев и Иван Вакрилов е избрало от прозата, както следва: първо място за „За кого се женят хубавите момчета” на Рада Петрова, второ за „Последното изпращане” на Симеон Христов и трето за „Най-вярната” на Илиана Каракочева. Хумористичният раздел „На чаша свобода” печели Лариса Ангелова с разказа си „Че кой пие бира?”.

Надигаме чашите с бира или друго, слушаме прекрасните стихове „Аз съм влюбена” на Светлана и китарата ѝ, за да се настроим за поезия. Тук журито е в състав: Светлана Йонкова, член на СБП, гл. редактор на "Буквите", Нели Господинова – идеолог на конкурса и Красимир Тенев – победител от миналата година. Задачата им сигурно е била трудна, но те са поощрили „Като студена бира и шоколад” от Димитър Димитров; „Лятна свещ” – Илко Илиев; „Сигурно лято” – Радосвета Миркова; „През пясъците на лятото” – Елица Ангелова; „В сън идиличен” – Галя Иванова; „Лятната жена” – Нина Чилянска; „Усмивки от лято” – Румяна Пелова и „По стъпките на лятото” от Лилия Кашукеева. „На чаша свобода” печелят Йорданка Господинова със стихотворението „Самодивски отчет” и Кръстьо Раленков с неговия „Летен магически реализъм 1”

Разбира се, нарочно отлагам да кажа кои са големите награди. Журито е определило първо място за „Хаймана” от Галена Воротинцева , второ – за „Лятото” на Йорданка Гецова и „Не искам” на Даниела Йорданова и трето за „Спомени от тавана” на Стефка Григорова и „Надничарки” на Росица Петрова. Междувременно Галена Воротинцева е публикувала стихотворението си и с това е нарушила регламента на конкурса, заради което фондацията я дисквалифицира.

Специална награда на Фондация „Буквите” – издаване на електронна стихосбирка, печели Кръстьо Раленков за цялостното си представяне в конкурса. Пишещи и четящи в интернет-пространството го познават като „мускетар”.

На наградените – Честито! На списанието – На добър час! А аз отпивам от виното и се отдавам на сладки приказки с приятели, за които няма да ви разкажа, защото са само за мен.03.10.2011

  
[ Обратно в указателя за π–референции ]Добавено на: January 30th 2012
Изпратил: Илияна Делева
Посещения: 3035


литература плюс култура е независимо издание на свободно меняща се група единодействащи.
За имена все пак виж редколегията на Кварталника ни.
Публикуваните материали са собственост на съответните автори.
Възпроизвеждането им изисква изричното разрешение на автора.
Струва ни се в добрия тон да се упомене литература плюс култура като източник. Коментарите са на оставилите ги.
© 2000-2012 http://GrosniPelikani.net
Можете да получавате съобщения за новото при нас чрез файловете backend.php или ultramode.txt.
Кодът на това съоръжение е на PHP-Nuke Copyright © 2003. PHP-Nuke се разпространява свободно.
Изработка на страницата: 0.06 Секунди